Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Izrael odmietol humanitárne prestávky v pásme Gazy, USA ich podporili

Výbuchy, ktoré sú spôsobené izraelskými leteckými útokmi v severnej časti pásma Gazy v piatok 27. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Biely dom v piatok uviedol, že Spojené štáty podporujú prestávky v bojoch medzi Izraelom a hnutím Hamas s cieľom umožniť dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy.

Tel Aviv/Washington 27. októbra (TASR) - Izrael v piatok odmietol požiadavku členských krajín Európskej únie na humanitárne prestávky v pásme Gazy. Spojené štáty podporili takéto prestávky v bojoch na dodanie humanitárnej pomoci. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Izrael v súčasnosti humanitárne prímerie odmieta," uviedol hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí a dodal, že sa to vzťahuje aj na akékoľvek pozastavenia paľby. Reagoval na požiadavku účastníkov summitu Rady EÚ v Bruseli.

Biely dom v piatok uviedol, že Spojené štáty podporujú prestávky v bojoch medzi Izraelom a hnutím Hamas s cieľom umožniť dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy.

"Podporíme humanitárne prestávky, aby sa do oblasti dostal materiál a tiež aby sa ľudia dostali von," uviedol hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. To podľa jeho slov zahŕňa aj úsilie dodať do pásma Gazy palivo a obnoviť dodávky elektrickej energie.

Lídri EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli zhodli na spoločnej výzve zriadiť "humanitárne koridory a prestávky", ktoré pomôžu doručiť humanitárnu pomoc do palestínskeho pásma Gazy. Rada Európskej únie v piatok súhlasila s návrhom Španielska zorganizovať do približne šiestich mesiacov mierovú konferenciu, ktorej zámerom bude dosiahnuť mierovú dohodu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.