Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Odsúdeného izraelského expremiéra Olmerta majú prepustiť z väzenia

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert (vpravo). Foto: TASR/AP

Olmert si vo väzení odpykal už 16,5 z 27 mesiacov trestu za korupciu a 2. júla by mal byť predčasne prepustený na slobodu.

Tel Aviv 29. júna (TASR) - Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert, ktorý si vo väzení odpykal už 16,5 z 27 mesiacov trestu za korupciu, by mal byť 2. júla predčasne prepustený na slobodu.

Informoval o tom dnes izraelský denník Haarec, ktorý citoval rozhodnutie príslušnej odvolacej komisie. Proti Olmertovmu predčasnému prepusteniu na slobodu sa vyslovila prokuratúra, ktorá môže podať odvolanie.

Úrad izraelského generálneho prokurátora namietal proti Olmertovmu predčasnému prepusteniu s odvolaním sa na kauzu okolo jeho nových pamätí, na ktorých pracoval vo väzení.

Server Ynetnews dodal, že polícia nedávno urobila prehliadku v sídle vydavateľa knihy - Yedioth Books - v obave, že dokumenty, ktoré Olmert použil pri písaní knihy, podliehajú režimu prísneho utajenia. V súvislosti s tým sa voči Olmertovi vedie vyšetrovanie pre podozrenie z prezradenia utajovaných informácií. Dopustil sa ho údajne tým, keď požiadal svojho právnika, aby z väznice vyniesol rukopis jeho pamätí bez toho, aby ho pred tým skontrolovali cenzori.

Olmert je prvým izraelským expremiérom, ktorý si odpykáva trest väzenia. Od roku 2011 si väzenský trest odpykáva i bývalý izraelský prezident Moše Kacav odsúdený za znásilnenie, s ktorým Olmert istý čas zdieľal funkčné obdobie.

Olmertov trest odňatia slobody v trvaní 27 mesiacov zahŕňa pol druha roka za úplatkárstvo, osem mesiacov za zneužívanie dôvery a podvody a mesiac za marenie spravodlivosti.