Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izrael odsúdil kritiku židovských osád na okupovaných územiach

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Väčšina svetových mocností považuje osady postavené Izraelom na území, ktoré židovský štát dobyl vo vojne z roku 1967, za nelegálne.

Jeruzalem 21. februára (TASR) - Izrael v noci na utorok skritizoval "jednostranné vyhlásenie" Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorá jednomyseľne odsúdila rozhodnutie Izraela spätne zlegalizovať židovské osady na okupovaných palestínskych územiach. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"BR OSN vydala jednostranné vyhlásenie, ktorým popiera práva židov na život v našej historickej domovine," uviedla kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Vyhlásenie BR OSN totiž podľa premiéra "vôbec nespomína palestínske teroristické útoky", pri ktorých prišlo v uplynulých týždňoch o život viacero Izraelčanov.

"Takéto vyhlásenie nikdy nemalo vzniknúť a Spojené štáty sa k nemu nemali nikdy pripojiť," dodala Netanjahuova kancelária.

BR OSN v prijatom vyhlásení uviedla, že pokračujúce izraelské osídľovacie aktivity "nebezpečne ohrozujú" riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na princípe mierového spolunažívania dvoch štátov.

Vyhlásenie jednomyseľne podporilo všetkých 15 členov BR OSN; nemá však záväznosť rezolúcie, ktorá sa v tejto veci zvažovala minulý týždeň.

Washington zároveň niekoľko dní predtým odsúdil oznámenie izraelského bezpečnostného kabinetu zlegalizovať deväť židovských osád na okupovanom západnom brehu Jordánu.

Väčšina svetových mocností považuje osady postavené Izraelom na území, ktoré židovský štát dobyl vo vojne z roku 1967, za nelegálne. Izrael však trvá na tom, že má so Západným brehom biblické, historické i politické väzby a súvisia s ním aj jeho bezpečnostné záujmy.