Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael odsúdil snahu o vyvesenie palestínskej vlajky pred ústredím OSN

Palestínčania mávajú vlajkami, ilustračné foto Foto: TASR

Vlajky dvoch nečlenských pozorovateľských štátov - Palestíny a Vatikánu - by sa však už čoskoro mohli ocitnúť pred centrálou OSN.

New York 2. septembra (TASR) - Izrael kritizoval v utorok palestínsku iniciatívu, ktorej cieľom je dosiahnuť vyvesenie palestínskej vlajky pred ústredím Organizácie Spojených národov v New Yorku. Označil ju za "ďalšie cynické zneužívanie OSN Palestínskou samosprávou", informovala tlačová agentúra Reuters.

V súčasnosti sú pred ústredím OSN vztýčené len vlajky členských štátov svetovej organizácie. Hoci Valné zhromaždenie OSN v roku 2012 väčšinou hlasov schválilo de facto uznanie štátu Palestína, snahy Palestínčanov o úplné členstvo v OSN neuspeli. Palestína je tak považovaná za jej nečlenský štát.

Vlajky dvoch nečlenských pozorovateľských štátov - Palestíny a Vatikánu - by sa však už čoskoro mohli ocitnúť pred centrálou OSN pri vlajkách členských krajín. VZ OSN by malo podľa očakávania o príslušnom palestínskom návrhu rezolúcie hlasovať 10. septembra.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Ron Prosor adresoval sťažnosť na palestínsku iniciatívu generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a tohtoročnému predsedovi Valného zhromaždenia, Samovi Kutesovi z Ugandy.

"Po 70 rokov Organizácia Spojených národov vztyčovala len vlajky úplných členských štátov," napísal Prosor v liste s tým, že Palestínčania svoj návrh rezolúcie s nikým nekonzultovali. "Palestínčania znova dávajú prednosť získaniu ľahkých a nezmyselných bodov v OSN, jednoducho preto, že môžu... Je čas im jednoznačne povedať: Toto nie je cesta k štátnosti, toto nie je cesta pre mier," dodal.

Prosor tiež obvinil Palestínčanov, ktorí podľa neho už zrejme majú dostatok hlasov na prijatie rezolúcie, zo zavádzania členských štátov OSN predstieraním, že ide o spoločnú iniciatívu s Vatikánom.

Misia Svätej stolice minulý týždeň vydala diplomatické oznámenie, že nebude spolupredkladateľom rezolúcie a že žiada vyradiť všetky zmienky o Vatikáne z návrhu. Niekoľko dní na to v ďalšom vyhlásení zopakovala, že nenamieta proti palestínskemu návrhu, predošlú požiadavku však už nespomenula.

Prosor vyhlásil, že druhé stanovisko Vatikánu bolo vydané pod tlakom delegácií Palestínčanov a arabských štátov.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Mark Toner uviedol, že Washington je naďalej presvedčený, že palestínske snahy o štátnosť alebo jej odobrenie prostredníctvom systému OSN, ktoré sú vedené mimo riešenia vo forme dohody s Izraelom, sú kontraproduktívne.