Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael odsúdil víkendový pochod extrémistov vo Varšave

Ilustračná snímka. Foto:

Pochod v deň poľskej nezávislosti organizovali skupiny, ktorých korene siahajú k radikálnym antisemitských a nacionalistickým hnutiam.

Varšava 13. novembra (TASR) - Izrael označil pochod nacionalistov, ktorý sa konal v sobotu vo Varšave, za nebezpečnú akciu "extrémnych a rasistických živlov". Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nachšon vyzval poľské orgány, aby podnikli rázne kroky voči jeho organizátorom. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Pochod v deň poľskej nezávislosti organizovali skupiny, ktorých korene siahajú k radikálnym antisemitských a nacionalistickým hnutiam. Akcie sa zúčastnilo približne 60.000 ľudí, vrátane rodín s deťmi, ale aj mladí muži, ktorí niesli transparenty s nápisom "White Europe of brotherly nations" (Biela Európa bratských národov).

"Dúfame, že poľské orgány podniknú kroky voči organizátorom. História nás učí, že prejavy rasovej nenávisti sa musia riešiť rýchlo a rezolútne," dodal pre AP Emmanuel Nachšon.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že nie je opodstatnené súdiť víkendový pochod podľa niektorých jeho okrajových účastníkov. Zdôrazňujúc svoj nesúhlas voči akémukoľvek extrémizmu, rasizmu a xenofóbii ministerstvo obhajovalo pochod ako vyjadrenie poľského vlastenectva.

Vo Varšave, ale aj ďalších poľských mestách si v sobotu pripomenuli 99. výročie opätovného získania nezávislosti krajiny po vyše storočí cudzej nadvlády Ruska, Rakúska a Pruska. Na hlavných oslavách vo Varšave sa zúčastnil poľský prezident Andrzej Duda a predseda Európskej rady Donald Tusk.