Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Izrael odvolal pozvanie predsedu maďarského parlamentu Kövéra

Ultraortodoxný žid počas návštevy jeruzalemského múzea holokaustu (ilustračná foto) Foto: TASR/AP

Predseda izraelského parlamentu v liste zaslanom Kövérovi napísal, že jeho účasť na júlových oslavách v Izraeli je nežiaduca kvôli podpore spisovateľa, ktorý sympatizoval s nacistickým Nemeckom.

Budapešť 25. júna (TASR) - Izraelský Kneset odvolal pozvanie predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra na júlové oslavy 100. výročia narodenia Raoula Wallenberga kvôli Kövérovej účasti na spomienkovom podujatí sedmohradského spisovateľa Józsefa Nyíröa, ktorý otvorene sympatizoval s nacistickým Nemeckom a s Hitlerom. Informoval o tom izraelský denník Jerusalem Post.

Predseda izraelského parlamentu Reuven Rivlin v liste zaslanom Kövérovi v sobotu napísal, že jeho účasť na konferencii pri príležitosti osláv výročia narodenia Wallenberga je nežiaduca.

Rivlin vyjadril pobúrenie zo správy, že šéf maďarského zákonodarného zboru sa 27. mája v rumunskom meste Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely) zúčastnil spomienkového podujatia za Nyíröa, ktorý bol počas druhej svetovej vojny v maďarskom parlamente poslancom za fašistickú stranu Šípových krížov.

"Rozhodli ste sa zúčastniť tejto udalosti a otvorene ste deklarovali solidaritu s osobou, ktorého strana – v rámci maďarskej vlády – spolupracovala s nemeckými nacistickými vrahmi v ich programe vyvražďovania židovského národa," napísal Rivlin.

Podľa jeho slov nie je možné, aby ktokoľvek, kto sa takéhoto podujatia zúčastní, prišiel aj na spomienku na Raoula Wallenberga, ktorý zachraňoval židov a je symbolom boja proti nacistickému Nemecku a jeho kolaborantom.

Šéf Kövérovho kabinetu László Veress pre maďarskú tlačovú agentúru MTI v nedeľu uviedol, že list predsedu Knesetu ešte nedostali. Veress povedal, že je divné, že predseda izraelského kabinetu odkazoval svojmu maďarskému partnerovi prostredníctvom médií.

Dodal, že list je neaktuálny, pretože pred niekoľkými dňami Kövér zvyčajnou diplomatickou cestou oznámil, že z organizačných dôvodov pocestuje do Izraela prezident János Áder.

V reakcii na Kövérov postoj k Nyíröovi sa americký politický aktivista, spisovateľ a humanista, laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1986 Elie Wiesel zriekol vysokého maďarského štátneho vyznamenania.

Rodák z Rumunska židovského pôvodu, ktorému v roku 2004 udelil vtedajší maďarský prezident Veľký kríž Radu Maďarskej republiky za zásluhy, to oznámil 7. júna písomne predsedovi maďarského parlamentu Lászlóvi Kövérovi.