Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Izrael opäť zaútočil na pásmo Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stíhacie lietadlá zasiahli deväť cieľov vrátane dvoch vojenských objektov a zariadenia na výrobu munície patriace hnutiu Hamas, ktoré kontroluje túto pobrežnú palestínsku enklávu.

Jeruzalem 18. júna (TASR) - Izrael v pondelok v skorých ranných hodinách bombardoval niekoľko cieľov v pásme Gazy, reagujúc tak na vypúšťanie balónov a šarkanov s horľavými predmetmi Palestínčanmi na územie Izraela v uplynulých dňoch. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na armádne zdroje.

Stíhacie lietadlá zasiahli deväť cieľov vrátane dvoch vojenských objektov a zariadenia na výrobu munície patriace hnutiu Hamas, ktoré kontroluje túto pobrežnú palestínsku enklávu.

Nálety nasledovali po podobnom zásahu, ku ktorému došlo aj v nedeľu, keď si armáda židovského štátu vybrala za cieľ dve vozidlá, ktoré údajne používali Palestínčania na vypúšťanie šarkanov s horľavými predmetmi na izraelské poľnohospodárske pozemky pozdĺž palestínsko-izraelských hraníc.

Tieto šarkany a balóny používajú palestínski demonštranti ako súčasť svojich protestov, ktoré sa začali koncom marca. Odvtedy sa demonštrácie konajú takmer každý týždeň. Protestujúci vyzývajú na stiahnutie izraelskej blokády pásma Gazy a možnosť návratu na územia súčasného Izraela, ktoré museli palestínski utečenci opustiť po vzniku Izraela v roku 1948.

Šarkany i héliom naplnené balóny s horiacimi a zápalnými predmetmi, ktoré radikáli z radov palestínskych Arabov vypúšťajú nad územie Izraela, kde takto spôsobujú požiare úrody na poliach a lesných porastov, začala izraelská armáda zneškodňovať za pomoci dronov určených na civilné využitie - multikoptér.

Izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan vyzval armádu, aby s osobami, ktoré vypúšťajú šarkany, zaobchádzala "ako s každým iným teroristom". Taktiež povedal, že za vypúšťanie šarkanov treba potrestať veliteľov Hamasu.