Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael oslavuje 75. výročie vyhlásenia nezávislosti

Izraelčania v stredu 26. apríla 2023 sledujú leteckú šou pri príležitosti 75. Dňa nezávislosti na pláži v izraelskom Tel Avive. Foto: TASR/AP

Prvé lietadlá sa vzniesli na oblohu hneď ráno, pričom napríklad nad hlavným mestom Jeruzalem letela nízko formácia dopravných a útočných vrtuľníkov.

Jeruzalem 26. apríla (TASR) - Pri príležitosti 75. výročia vyhlásenia nezávislosti preleteli v stredu nad desiatkami miest v Izrali lietadlá vzdušných síl. Trasa ich preletu bola naplánovaná tak, aby ho v prípade záujmu mohol sledovať každý obyvateľ štátu, informoval v stredu denník The Jerusalem Post.

Prvé lietadlá sa vzniesli na oblohu hneď ráno, pričom napríklad nad hlavným mestom Jeruzalem letela nízko formácia dopravných a útočných vrtuľníkov. Ďalšie lietadlá smerovali do miest po celej krajine, dodali noviny The Times of Israel (TOI).

Tieto prelety sú vrcholom každoročných osláv Dňa nezávislosti Izraela (Jom ha-Acmaut) a tento rok sa na nich zúčastňuje viac ako 100 lietadiel vrátane niektorých zo zahraničných vzdušných síl - stíhačka F-16 zo Spojených štátov a stíhačky Eurofighter Typhoon z Nemecka, Británie a Talianska.

Izraelčania v stredu 26. apríla 2023 v izraelskom Tel Avive sledujú leteckú show pri príležitosti 75. Dňa nezávislosti krajiny.
Foto: TASR/AP


TOI dodali, že Izraelčania sa v stredu vydali do parkov, na pláže, do prírodných lokalít a na iné otvorené priestranstvá, kde sa konali grilovačky, pikniky a podobné oslavy.

Úrady a médiá medzičasom informovali, že viaceré parkoviská na pobreží Galilejského jazera zatvorili už skoro ráno, pretože na nich nebol dostatok voľných miest na parkovanie. Správa národných parkov tiež upozornila, že do parkov Gan ha-Šloša a Maajan Charod zavítalo v stredu mimoriadne veľa návštevníkov, a vyzvala verejnosť, aby si na tento deň našla náhradný program.

Oslavy 75. výročia vyhlásenia nezávislosti štátu Izrael sa začali už v utorok večer miestneho času a skončia sa v stredu po západe slnka.