Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Izrael oslobodil v Rafahu dvoch rukojemníkov unesených Hamasom

Na archívnej snímke z 27. januára 2024 Palestínčania si prezerajú materiálne škody po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Mužov vo veku 60 a 70 rokov uniesli z kibucu Nir Jicchak nachádzajúcom sa na severozápadnom okraji Negevskej púšte.

Jeruzalem 12. februára (TASR) — Izraelským ozbrojeným silám sa v spolupráci s tajnou službou Šin Bet a políciou podarilo v meste Rafah ležiacom na juhu Pásma Gazy oslobodiť dvoch rukojemníkov, ktorých palestínski militanti z Hamasu zajali pri svojom vpáde do Izraela zo 7. októbra. TASR o tom informuje na základe správy denníka Times of Israel.

Mužov vo veku 60 a 70 rokov uniesli z kibucu Nir Jicchak nachádzajúcom sa na severozápadnom okraji Negevskej púšte. Obaja zachránení rukojemníci sú v dobrom stave a previezli ich na vyšetrenie do Nemocnice Šeba v meste Ramat Gan. Ide o najväčšiu nemocnicu v Izraeli aj na Blízkom východe.

Izraelský minister obrany Joav Gallant, ktorý sledoval záchrannú operáciu z operačnej miestnosti, ju označil za „pôsobivú“.

Times of Israel pripomenul, že išlo len o druhú úspešnú operáciu svojho druhu od začiatku vojny v Pásme Gazy.

Komandá Hamasu a ďalších extrémistických skupín zabili počas útoku na Izrael vyše 1100 ľudí a ďalších 250 uniesli. Izraelská armáda následne spustila letecké útoky a pozemnú ofenzívu proti Hamasu a jeho spojencom v Pásme Gazy. V rukách Hamasu je v súčasnosti podľa izraelskej vlády stále 136 ľudí, no najmenej 30 už nežije. Armáda v pondelok zopakovala, že sa bude naďalej všemožne snažiť priviesť týchto rukojemníkov domov.