Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na izraelskej diaľnici oddelí izraelských a palestínskych vodičov múr

Kontrolné stanovisko na novootvorenej oddeľujúcej diaľnici West Bank pri Jeruzaleme 10. januára 2019. Izrael dnes otvoril kontroverznú novú diaľnicu, ktorá vysokou stenou oddeľuje izraelskú a palestínsku dopravu. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo jedna strana cesty 4370, ktorá sa nachádza severovýchodne od Jeruzalema, bude prístupná len pre izraelské vozidlá, druhá polovica bude vyhradená iba pre palestínskych vodičov.

Jeruzalem 10. januára (TASR) - Izrael vo štvrtok slávnostne otvoril novú diaľnicu v okupovanom Predjordánsku, ktorej súčasťou je dlhý betónový múr rozdeľujúci cestu pre izraelských a palestínskych vodičov.

Zatiaľ čo jedna strana cesty 4370, ktorá sa nachádza severovýchodne od Jeruzalema, bude prístupná len pre izraelské vozidlá, druhá polovica bude vyhradená iba pre palestínskych vodičov. Kritici ju nazvali diaľnicou "apartheidu". Tvrdia, že ide o súčasť segregovaného dopravného systému, ktorý zvýhodňuje židovských usadlíkov z osád, informovala agentúra AP.

Podľa izraelských predstaviteľov táto nová diaľnica zlepší spojenie medzi osadami v Predjordánsku nachádzajúcimi sa severne od Jeruzalema a týmto mestom.

Izraelský minister pre verejnú bezpečnosť Gilad Erdan uviedol, že diaľnica je "ukážkou schopnosti vytvoriť koexistenciu Izraelčanov a Palestínčanov" a zároveň ochranou pred "existujúcimi bezpečnostnými výzvami".

Západom podporovaná Palestínska samospráva so sídlom v Predjordánsku vo svojom stanovisku však uviedla, že táto cesta režimu apartheidu popiera dôveryhodnosť medzinárodného spoločenstva.

Diaľnica je súčasťou plánovanej okružnej komunikácie, ktorá prepojí severnú a južnú časť Predjordánska. Kritici sa obávajú, že po dokončení tejto cesty bude Izrael pokračovať vo výstavbe osád v strategickej oblasti východne od Jeruzalema, známej ako E1.

Predjordánsko a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania už dlhodobo usilujú.