Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael zatiaľ odmietol návrh prímeria s Palestínčanmi, žiada zmeny

Izraelský dôstojník ukazuje novinárom tunel, ktorý používali palestínski ozbrojenci pri cezhraničných útokoch. Foto: TASR/AP

Izrael Kerryho plán odmietol, lebo nedovoľuje izraelskej armáde pokračovať v čistení podzemných tunelov militantov, ktorými sú hranice Gazy popretkávané.

Jeruzalem 25. júla (TASR) - Izraelský bezpečnostný kabinet pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua dnes zatiaľ neprijal návrh dohody o prímerí s Palestínčanmi v pásme Gazy a s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym diskutuje o jeho úpravách, informovala agentúra Reuters.

Zdroj z prostredia izraelského kabinetu uviedol, že Izrael Kerryho plán odmietol, lebo nedovoľuje izraelskej armáde pokračovať v čistení podzemných tunelov militantov, ktorými sú hranice Gazy popretkávané.

"Kerryho návrh sa (príliš) prikláňa k požiadavkám Hamasu," uviedol zdroj.

Podrobnosti o návrhu na uzavretie prímeria zatiaľ neboli zverejnené, ale izraelský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, povedal, že Izrael bude s akýmkoľvek ukončením násilností súhlasiť až keď návrh prejde určitými úpravami. Hamas sa k návrhu zatiaľ nevyjadril.

Palestínski predstavitelia uviedli, že pri izraelských náletoch a ostreľovaní zahynulo dnes v pásme Gazy 55 ľudí vrátane šéfa mediálnych operácií skupiny Palestínsky islamský džihád, ktorá je spojencom Hamasu.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo počas 18 dní trvajúceho konfliktu v Gaze už 844 Palestínčanov. Izrael podľa televíznej stanice BBC udáva na svojej strane 36 mŕtvych vrátane 32 vojakov.