Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael si údajne chce privlastniť pôdu na okupovanom Západnom brehu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Izrael je už roky terčom kritiky za svoju politiku budovania osád na okupovaných územiach.

Jeruzalem 20. januára (TASR) - Izrael si plánuje privlastniť veľkú plochu poľnohospodárskej pôdy na okupovanom Západnom brehu, informoval dnes izraelský vojenský rozhlas s tým, že vláda toto rozhodnutie potvrdí zrejme ešte počas dnešného dňa.

Agentúra Reuters pripomenula, že tento krok vyvolá hnev Palestínčanov a takmer určite aj ostrú kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva.

Podľa rozhlasovej správy, ktorá zatiaľ nebola oficiálne potvrdená, sa predmetné územie s rozlohou 154 hektárov nachádza v úrodnom údolí rieky Jordán v blízkosti mesta Jericho, teda v oblasti, kde sa nachádza už viacero fariem židovských osadníkov. Sú vybudované na pôde, ktorú Palestínčania označujú za súčasť svojho budúceho štátu.

Tento pozemok, čiastočne už obhospodarovaný židovskými osadníkmi, je pod izraelskou civilnou a vojenskou správou a nachádza sa v blízkosti severného cípu Mŕtveho mora.

Izraelské ministerstvo obrany, v ktorého kompetencii je aj Západný breh, privlastnenie poľnohospodárskej pôdy odmietlo komentovať a bezprostredne ho nepotvrdilo, očakáva sa však, že tak urobí neskôr. Podľa vojenského rozhlasu izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Moše Jaalon už podpísali príslušné rámcové dokumenty a technické podrobnosti budú finalizované do oficiálneho oznámenia.

Predstaviteľka Organizácie pre oslobodenie Palestíny Hanan Ašrávíová označila posledné kroky Izraela za porušenie medzinárodného práva. Vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby Izrael vzalo na zodpovednosť.

"Izrael kradne územie osobitne v údolí Jordánu pod zámienku, že ho chce anektovať," uviedla Ašrávíová pre agentúru Reuters. Spresnila, že toto môže byť aj dôvod, aby medzinárodné spoločenstvo reálne a efektívne zasiahlo proti takejto agresii, ktorá pochováva všetky šance na mier.

Izrael je už roky terčom kritiky za svoju politiku budovania osád na okupovaných územiach. Väčšina krajín sveta ju považuje za protiprávnu a za hlavnú prekážku vytvorenia palestínskeho štátu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby naposledy v utorok pripomenul, že USA sú proti budovaniu týchto izraelských osád, ktoré sa zvyčajne začína práve privlastnením si pôdy.

Palestínčania chcú, aby ich nezávislý štát zahŕňal pravý breh rieky Jordán a pásmo Gazy, pričom za hlavné mesto chcú vyhlásiť východný Jeruzalem. Posledné rokovania o návrhu na existenciu dvoch štátov - palestínskeho a izraelského - sa skončili neúspechom v apríli roku 2014.