Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Obnovenie rokovaní s Palestínčanmi je záujmom Izraela, tvrdí Netanjahu

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Podľa izraelského premiéra sú rokovania dôležité nielen pre ukončenie konfliktu s Palestínčanmi, ale aj vzhľadom na jadrovú hrozbu z Iránu a na občiansku vojnu v susednej Sýrii.

Tel Aviv 21. júla (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes povedal, že ohlásené mierové rokovania s Palestínčanmi budú podľa jeho mienky ťažké a že akákoľvek dohoda, ktorú vyjednávači dosiahnu, bude musieť byť ratifikovaná v Izraeli v národnom referende.

Za hlavné princípy prípadnej dohody označil udržanie židovskej väčšiny v Izraeli a tiež potrebu zabrániť tomu, aby sa budúci palestínsky štát stal s podporou Iránu "teroristickým štátom".

Netanjahu dnes na pravidelnom nedeľňajšom zasadnutí vlády prvýkrát na kameru komentoval oznámenie amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho o obnovení mierových rokovaní, ktoré pred piatimi rokmi uviazli v slepej uličke.

Rokovania o konečnom štatúte majú za cieľ dosiahnuť dohodu v zásadných otázkach izraelsko-palestínskeho konfliktu, vrátane hraníc, osudu palestínskych utečencov a bezpečnostných opatrení.

Palestínčania hovoria, že rokovania budú vychádzať z hraníc Izraela pred vojnou v roku 1967.

Už v sobotu Netanjahu podľa novín Haarec označil obnovenie mierových rokovaní s Palestínčanmi za "základný strategický záujem Izraela" nielen pre ukončenie konfliktu, ale aj vzhľadom na jadrovú hrozbu z Iránu a na občiansku vojnu v susednej Sýrii.

Vyjednávači Izraela a Palestínčanov sa majú stretnúť v dohľadnom čase vo Washingtone.