Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ďalší pokus Palestínčanov pichnúť nožom vojakov. Útočníkov zastrelili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnešný incident je najnovším z celého radu už vyše tri mesiace trvajúcich takmer dennodenných útokov Palestínčanov na izraelských civilistov a vojakov.

Jeruzalem 9. januára (TASR) - Izraelská armáda dnes informovala o zastrelení dvoch palestínskych Arabov, ktorí sa na kontrolnom stanovišti v Predjordánsku pokúsili bodnúť nožom hliadkujúcich vojakov. Píše o tom agentúra AP.

Dnešný incident je najnovším z celého radu už vyše tri mesiace trvajúcich takmer dennodenných útokov Palestínčanov na izraelských civilistov a vojakov. Bolo pri nich zabitých už 21 ľudí, väčšinou pichnutím nožom, zastrelením, či autom, ktoré vrazilo do ľudí.

Zastrelených bolo pritom najmenej 137 palestínskych Arabov, z ktorých približne dve tretiny boli podľa tvrdenia izraelských bezpečnostných síl útočníci. Ostatní boli zabití pri zrážkach s bezpečnostnými jednotkami.

Izrael vidí za krviprelievaním všeobecnú palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom frustrácie Palestínčanov zo zmrazeného mierového procesu a z už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.