Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Palestínčan dobodal dvoch tínedžerov na židovský sviatok

Ľudia pri Múre nárekov, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tínedžeri kráčali práve k Múru nárekov.

Jeruzalem 24. mája (TASR) - Devätnásťročný Palestínčan dnes dobodal dvoch izraelských tínedžerov, keď počas židovského sviatku kráčali k svätému miestu Múr nárekov v Jeruzaleme. S odvolaním sa na izraelskú políciu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Hovorkyňa polície Luba Samriová uviedla, že Palestínčan dobodal dvoch 17-ročných chlapcov od chrbta. Polícia neskôr podozrivého útočníka zatkla, dvaja chlapci sú hospitalizovaní.

K napadnutiu došlo na židovský sviatok Šavuot (Sviatok týždňov), keď židia už tradične zostávajú hore celú noc a študujú náboženské texty.

Tínedžeri kráčali práve k Múru nárekov, nazývanému aj Západný múr, ktorý je pozostatkom západnej časti vonkajšieho opevnenia biblického židovského chrámu a posvätným miestom, kde sa židia môžu modliť.

Neďaleko sa nachádza slávne posvätné miesto Jeruzalema, ktoré vyvoláva najviac sporov. Židia ho uctievajú ako Chrámovú horu a je najposvätnejším miestom judaizmu. Stojí tam aj Skalný dóm - moslimovia ho nazývajú "Vznešená a ušľachtilá svätyňa" a je tretím najposvätnejším miestom islamu.