Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Palestínski väzni ukončili v Izraeli 40-dňovú protestnú hladovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa izraelskej väzenskej služby Nicole Englanderová povedala, že väzni ukončili štrajk dnes ráno.

Jeruzalem 27. mája (TASR) - Stovky palestínskych väzňov ukončili dnes svoju 40-dňovú protestnú hladovku po tom, ako dosiahli kompromis s Izraelom vo veci povolenia ďalších návštev rodinnými príslušníkmi. Potvrdili to izraelskí i palestínski predstavitelia.

Hovorkyňa izraelskej väzenskej služby Nicole Englanderová povedala, že väzni ukončili štrajk dnes ráno. Izrael sa predtým dohodol s palestínskou samosprávou a Červeným krížom, že väzni budú môcť mať každý mesiac dve namiesto doterajšej jednej rodinnej návštevy.

Stovky väzňov sa zapojili do štrajku za zlepšenie svojich väzenských podmienok. Ich protestná hladovka bola jednou z najdlhších a najmasovejších odkedy Izrael obsadil v roku 1967 územia, na ktorých si chcú Palestínčania vyhlásiť vlastný štát.

Englanderová povedala, že do protestnej hladovky sa zapojilo celkove 1578 väzňov a 834 ich ukončilo dnes svoje hladovanie. Osemnásť účastníkov štrajku sa nachádza v nemocničnom liečení.

Mnohí Izraelčania považujú väzňov za teroristov a majú iba málo sympatií k ich požiadavkách. Vyše 6000 Palestínčanov je v súčasnosti vo väzení za porušenie zákona v súvislosti s izraelsko-palestínskym konfliktom - od hádzania kameňov na vojakov cez neoprávnené držanie zbrane až po útoky, ktoré zabili či zranili izraelských civilistov či vojakov.