Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael: Parlament schválil dohodu o normalizácii vzťahov so SAE

Na archívnej snímke izraelský parlament. Foto: TASR/AP

Izrael a SAE oznámili dosiahnutie dohody, sprostredkovanej Spojenými štátmi, v auguste a slávnostne ju podpísali v Bielom dome minulý mesiac.

Jeruzalem 15. októbra (TASR) - Izraelský parlament vo štvrtok drvivou väčšinou hlasoval za oficiálnu ratifikáciu historickej dohody o normalizovaní vzájomných diplomatických vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Izrael a SAE oznámili dosiahnutie dohody, sprostredkovanej Spojenými štátmi, v auguste a slávnostne ju podpísali v Bielom dome minulý mesiac. Prezident USA Donald Trump ju pokladá za svoj veľký úspech. Štvrtkové schválenie v 120-člennom parlamente (Knesete) pomerom hlasov 80 k 13 bolo prevažne formalitou.

SAE sa stali po Egypte a Jordánsku iba treťou arabskou krajinou, ktorá nadviazala oficiálne vzťahy s Izraelom, a prvou, ktorá tak urobila po štvrťstoročí. Bahrajn tiež v súčasnosti formalizuje vzťahy s Izraelom a Biely dom naznačil, že nasledovať budú ďalšie arabské štáty.

Tieto dohody odrážajú posun na Blízkom východe, arabské krajiny majú totiž spoločne s Izraelom obavy z Iránu a tie môžu byť pre ne dôležitejšie než ich tradičná podpora Palestínčanov.

"Mnoho arabských a moslimských krajín chce byť bližšie pri nás," povedal v prejave izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Vidia našu armádu a tajné služby, technologickú a ekonomickú silu. Menia svoj postoj k nám," dodal.

Palestínčania, ktorí sa už dlho spoliehajú na jednotnú arabskú podporu posilňujúcu ich pozíciu voči Izraelu, odsúdili dohodu SAE so židovským štátom a obvinili emiráty zo zrady.

Aliancia politických strán izraelských Arabov s názvom Spoločný zoznam ako jediná hlasovala vo štvrtok v parlamente proti ratifikácii dohody - zo solidarity voči palestínskym bratom.