Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Bývalú šéfku izraelskej diplomacie chcel vypočuť Scotland Yard

Cipi Livniová Foto: TASR/AP

Dôvodom boli údajné zločiny jej vlády počas vojny v pásme Gazy v rokoch 2008-2009.


Tel Aviv 3. júla (TASR) - Britský Scotland Yard si predvolal bývalú izraelskú ministerku zahraničných vecí Cipi Livniovú v súvislosti s údajnými zločinmi jej vlády počas vojny v pásme Gazy v rokoch 2008-2009. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort uviedol, že intervenoval, keď Livniová (57) - v súčasnosti opozičná politička - dostala predvolanie počas nedávnej návštevy Británie.

Ministerstvo pomohlo naplánovať schôdzku Livniovej s Tobiasom Ellwoodom, britským vládnym úradníkom zodpovedným za otázky Blízkeho východu. Ellwood zmenil Livniovej výlet na "štátnu návštevu", čím jej zabezpečil diplomatickú imunitu.

Žiadosť Scotland Yardu o výsluch Livniovej izraelská diplomacia odsúdila. "Očakávali by sme iné správanie od úzkeho spojenca, akým je Británia," uviedlo izraelské ministerstvo zahraničia.

Livniová, poslankyňa za opozičný Sionistický tábor, je momentálne vnímaná ako umiernená politička, ktorá podporuje mierové rokovania s Palestínčanmi. Šéfkou diplomacie bola v čase ničivej, trojtýždňovej izraelskej ofenzívy v pásme Gazy v decembri 2008 a januári 2009, ktorej cieľom bolo zastaviť raketové útoky Palestínčanov. Livniová túto operáciu podporovala.