Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Izrael po iránskom útoku opäť otvára školy

Izraelskí vojaci, archívne foto. Foto: TASR/AP

Útok si nevyžiadal žiadne obete na životoch, 12 ľudí utrpelo zranenia.

Jeruzalem 15. apríla (TASR) - Armáda oznámila, že v pondelok sa po celom Izraeli opäť otvoria školy po tom, čo bolo nariadené ich zatvorenie v dôsledku bezprecedentného víkendového leteckého útoku Iránu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Irán v noci na nedeľu odpálil na izraelské územie viac ako 300 bezpilotných lietadiel a rakiet, z ktorých však väčšinu Izrael a jeho spojenci zachytili. Útok vyvolal obavy z totálnej vojny medzi Izraelom a Iránom. Nevyžiadal si žiadne obete na životoch, 12 ľudí utrpelo zranenia.

Po "zhodnotení situácie", uviedla armáda v pondelkovom vyhlásení, "bolo rozhodnuté obnoviť vzdelávacie aktivity v celom Izraeli".

"V oblastiach na severných hraniciach (s Libanonom) a v komunitách v blízkosti Pásma Gazy sa s obmedzeniami obnovia vzdelávacie aktivity," uvádza sa vo vyhlásení. Na väčšine miest budú takisto budú zrušené aj zákazy veľkých zhromaždení.

Útok Teheránu bol odvetou za nedávny letecký úder pri ktorom bola zničená budova iránskeho konzulátu v sýrskom hlavnom meste Damask. Útok je všeobecne pripisovaný Izraelu, ktorý sa však k nemu doteraz nevyjadril. Pri nálete zahynulo sedem príslušníkov vplyvných iránskych Islamských revolučných gárd (IRGC) vrátane dvoch brigádnych generálov.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání v nedeľu na pôde Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že Teherán "využil svoje právo na sebaobranu". "Bezpečnostná rada zlyhala vo svojej povinnosti udržať medzinárodný mier a bezpečnosť," vyhlásil.

Teherán preto podľa neho "nemal inú možnosť", len reagovať, dodal s tým, že jeho krajina "nechce eskaláciu alebo vojnu", bude však odpovedať na každú "hrozbu alebo agresiu".