Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Po vypálení rakety izraelská armáda opäť útočila na ciele v pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael, USA a EÚ považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

Jeruzalem 17. apríla (TASR) - Izraelská armáda v sobotu ráno opäť vykonala nálety na "teroristické ciele" v pásme Gazy. Stalo sa tak po tom, čo južný Izrael zasiahla ďalšia raketa vypálená z tejto palestínskej enklávy, informovali agentúry AFP a DPA.

Cieľmi odvetných útokov boli podľa oznámenia izraelskej armády výcvikové stredisko islamistického hnutia Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda, ako aj stanovište protivzdušnej obrany, výrobňa betónu a tunely slúžiace na pašovanie zbraní.

V osadách Holit a Sdei Avraham sa podľa izraelskej armády v piatok večer spustili varovné sirény oznamujúce raketový útok. Jedna raketa dopadla na otvorené priestranstvo, no nespôsobila zranenia ani materiálne škody.

Z pásma Gazy bola raketa vpálená aj vo štvrtok večer. Dopadla neďaleko izraelského mesta Sderot a takisto nespôsobila zranenia ani škody. Izrael na tento tok reagoval takisto náletmi na ciele v pásme Gazy.

Pásmo Gazy je od roku 2007, keď ho ovládlo hnutie Hamas, pod námornou a pozemnou blokádou Izraela, ku ktorej sa pripojil i Egypt. Obe krajiny to odôvodňujú ochranou svojich bezpečnostných záujmov. Blokáda komplikuje najmä humanitárnu situáciu v oblasti, kde v ťažkých podmienkach žijú dva milióny obyvateľov. Situáciu ešte viac zhoršuje lockdown zavedený z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu.

Izrael, USA a EÚ považujú Hamas za teroristickú organizáciu.