Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Izrael poprel, že zbombardoval sanitku v Gaze a zabil zdravotníkov

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v pásme Gazy z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že v stredu zahynulo šesť ľudí počas útoku na jeho sanitku pri meste Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.

Gaza/Jeruzalem 11. januára (TASR) - Izraelská armáda vo štvrtok odmietla tvrdenia, že v stredu zbombardovala sanitku v Pásme Gazy a zabila štyroch zdravotníkov a dvoch ďalších ľudí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Na základe podrobností poskytnutých izraelskej armáde bola urobená kontrola, ktorá ukázala, že v opisovanej oblasti nebol podniknutý žiadny útok," napísala armáda agentúre AFP vo vyhlásení.

Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že v stredu zahynulo šesť ľudí počas útoku na jeho sanitku pri meste Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy. Strecha sanitky bola úplne zničená a časť vozidla úder rozdrvil, zachytávajú fotografie AFP.

Šéf Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFCR) Jagan Chapagain v príspevku na sociálnej sieťach označil útok za "neprijateľný". Napísal tiež: "Ostro odsudzujem ich zabíjanie."

Na pohreboch mŕtvych sa vo štvrtok zišli davy smútiacich. Červený polmesiac informoval, že útok na sanitku sa odohral na Ceste Saláh ad-Dín. V minulých týždňoch po nej unikali pred postupujúcou izraelskou armádou tisíce Palestínčanov.

Vo vyše trojmesačnej vojne medzi Hamasom a Izraelom zomrelo v Pásme Gazy už viac než 23.350 ľudí, prevažne civilistov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve ovládané Hamasom. Pred stredajším zásahom sanitky informovalo, že od začiatku konfliktu bolo zničených vyše 120 sanitiek a zomrelo najmenej 326 pracovníkov zdravotníctva.

Vojna vypukla po teroristickom útoku na Izrael 7. októbra. Vyžiadal si zhruba 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov, uviedla agentúra AFP na základe oficiálnych údajov. Jedným z miest útoku bol hudobný festival Nova, kde teroristi zavraždili vyše 260 ľudí. Ďalších asi 150 ľudí bolo unesených do Pásma Gazy.

Izraelská armáda uvádza, že od začiatku vojny bolo v bojoch v Pásme Gazy zabitých 186 jej vojakov.