Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Izrael povolí minimálne množstvo dodávok paliva do Gazy

Palestínčania kontrolujú dom zničený pri izraelskom bombardovaní v Rafahu v pásme Gazy vo štvrtok 7. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu varoval pred úplným zrútením verejného poriadku v Pásme Gazy.

Tel Aviv 7. decembra (TASR) - Izrael povolí minimálne množstvo dodávok paliva na juh Pásma Gazy, aby predišiel v tejto palestínskej enkláve humanitárnej katastrofe, vyhlásil v stredu úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Na juh Pásma Gazy povolíme vstup dodávkam s minimálnym množstvom paliva, ktoré je potrebné, aby sme predišli humanitárnej katastrofe a vypuknutiu epidémií," uviedol úrad izraelského premiéra na sociálnej sieti X. Množstvo paliva bude podľa neho vláda stanovovať priebežne na základe výskytu chorôb a humanitárnej situácie v tejto palestínskej enkláve.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu varoval pred úplným zrútením verejného poriadku v Pásme Gazy. Zároveň prvýkrát od svojho nástupu do funkcie v roku 2017 požiadal o aktiváciu článku 99 Charty OSN, ktorý mu umožňuje upozorniť Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) na záležitosti ohrozujúce medzinárodný mier a bezpečnosť.

"Predpokladám, že verejný poriadok sa v dôsledku zúfalých podmienok počas neustáleho bombardovania izraelskou armádou onedlho úplne zrúti, čo znemožní už beztak obmedzenú humanitárnu pomoc," napísal Guterres v liste adresovanom BR OSN.

Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen ho za jeho vyjadrenie ostro kritizoval a vyhlásil, že Guterres svojou činnosťou vo funkcii generálneho tajomníka OSN "ohrozuje svetový mier".

Na prijatie opatrení na riešenie humanitárnej krízy v Pásme Gazy a väčšie množstvo dodávok paliva vyzvali aj Spojené štáty a vedúci predstavitelia krajín skupiny G7 vrátane kľúčových partnerov Izraela.

Boje v Pásme Gaze vypukli 7. októbra po bezprecedentnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, pri ktorom zahynulo vyše 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Militanti tiež zajali a odvliekli do tejto palestínskej enklávy vyše 240 rukojemníkov.

Izrael následne v Pásme Gazy spustil pozemnú i vzdušnú ofenzívu, ktorá si doteraz podľa Hamasu vyžiadala viac než 16.200 obetí, väčšinou žien a detí.