Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Izrael povolil Egyptu použiť na Sinajskom polostrove útočné vrtuľníky

Podľa nemenovaného zdroja Izrael už skôr povolil Egyptu rozmiestniť na Sinaji viac bezpečnostných síl.

Jeruzalem 10. augusta (TASR) - Izrael vyhovel žiadosti Egypta na použitie útočných vrtuľníkov na Sinajskom polostrove, prvý raz od mierovej zmluvy z roku 1979, ktorá v oblasti striktne obmedzuje nasadenie vojenských síl. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Štvrtkové rozhodnutie Izraela bolo v podstate retroaktívnym, nakoľko Egypt už v rámci operácie - najväčšej za posledných 40 rokov - bojové letectvo vyslal. Káhira tak reagovala na nedeľňajšie udalosti, keď ozbrojenci zabili 16 egyptských pohraničníkov.

Izraelský bezpečnostný kabinet stanovil limit niekoľkých dní na "konkrétnu, cielenú akciu", uviedol nemenovaný izraelský predstaviteľ.

Izrael povzbudzoval Egypt, aby uskutočnil energickú akciu proti ozbrojencom, ktorí sa v ukradnutom obrnenom vozidle dostali aj do židovského štátu. Izraelské jednotky ich však zastavili a zabili.

Podľa nemenovaného zdroja Izrael už skôr povolil Egyptu rozmiestniť na Sinaji viac bezpečnostných síl. Okrem toho po nedeľňajšom násilí vyzval Káhiru, aby umiestnila osobitné oddiely na hranice Egypta s Líbyou a Sudánom. To by malo zabrániť pašovaniu zbraní na Sinaj.