Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

B. Netanjahu označil suvenírovú mincu za vzrušujúci objav

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Staroveké objavy nie sú v Izraeli a na západnom brehu Jordánu zriedkavé.

Tel Aviv 28. augusta (TASR) - Dvetisíc rokov stará minca, ktorú izraelský premiér Benjamin Netanjahu propagoval ako dôkaz spojenia židovského ľudu s Izraelom kontrolovaným západným brehom Jordánu, sa neskôr ukázala ako lacná suvenírová kópia.

"Tento vzrušujúci objav je ďalším dôkazom hlbokého prepojenia medzi ľudom Izraela a jeho územím - s Jeruzalemom, naším chrámom a s komunitami Judey a Samárie," uviedol v nedeľu Netanjahu o minci na Facebooku, pričom použil biblický hebrejský názov pre západný breh Jordánu.

Staroveké objavy nie sú v Izraeli a na západnom brehu Jordánu zriedkavé. Z tohto "nálezu", o ktorom ako prvé informovali izraelské médiá, sa však vykľula jedna z tisícov suvenírových mincí razených Izraelským múzeom.

"V žiadnom prípade nie je autentická, nie je to staroveká minca. Dokonca aj to, že ju nazývame minca, je prehnané," uviedol hlavný kurátor pre archeológiu a numizmatiku v Izraelskom múzeu Chaim Gitler pre denník Times of Israel. Mincu našlo v nedeľu osemročné dievča neďaleko židovskej osady Neve Cuf na západnom brehu Jordánu.

Netanjahu podporuje budovanie židovských osád na západnom brehu Jordánu, známom aj ako Predjordánsko, čo však veľká časť medzinárodného spoločenstva považuje za nelegálne, pripomína agentúra DPA.