Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Novozvolený izraelský prezident Reuven Rivlin zložil prísahu

Reuven Rivlin Foto: TASR/AP

Reuven Rivlin sa netají tým, že je proti vytvoreniu palestínskeho štátu a podporuje aj židovské osídľovanie oblastí, ktoré Palestínčania považujú za súčasť svojho budúceho štátu.

Jeruzalem 24. júla (TASR) - Reuven Rivlin z vládnucej pravicovej strany Likud zložil dnes prísahu ako v poradí desiaty prezident Izraela.

Oficiálne sa úradu ujme až v pondelok, keď vo funkcií nahradí dosluhujúceho prezidenta Šimona Peresa, uviedol denník Haarec.

Rivlin (74) zložil prísahu v čase pokračujúcej izraelskej ofenzívy v pásme Gazy a neustávajúcich palestínskych raketových útokov na územie židovského štátu. Prevažne ceremoniálnu úlohu prezidenta by mal vykonávať sedem rokov.

Podľa pozorovateľov čaká Rivlina ťažká úloha nástupcu umierneného politika Šimona Peresa, ktorý ako laureát Nobelovej ceny za mier priniesol prezidentskému úradu krajiny medzinárodnú prestíž. Na čele Izraela stál od roku 2007.

Po odchode z prezidentského úradu bude Peres pôsobiť v investičnej spoločnosti, podporujúcej projekty prispievajúce k mierovému urovnaniu blízkovýchodného konfliktu.

Izraelský parlament zvolil Rivlina za prezidenta 10. júna. Pri hlasovaní ho podporilo 63 z celkového počtu 120 poslancov.

Reuven Rivlin sa netají tým, že je proti vytvoreniu palestínskeho štátu, čo ho stavia do rozporu s medzinárodným spoločenstvom, ako aj s premiérom a straníckym šéfom Benjaminom Netanjahuom. Podporuje aj židovské osídľovanie oblastí, ktoré Palestínčania považujú za súčasť svojho budúceho štátu. Rozhodnutia o týchto zásadných otázkach však nie sú v kompetencii izraelského prezidenta ale vlády a parlamentu.