Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Izrael priznal chyby tajných služieb, ktoré nedokázali predvídať útok

Palestínski demonštranti počas zrážok s príslušníkmi izraelských síl po demonštrácii na vyjadrenie solidarity s obyvateľmi pásma Gazy v meste Nábulus, na Západnom brehu Jordánu 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa izraelských predstaviteľov bolo od začiatku útoku zabitých viac ako 1300 civilistov a príslušníkov bezpečnostných síl a najmenej 120 osôb bolo zajatých militantmi.

Jeruzalem 14. októbra (TASR) - Vysoko postavený izraelský predstaviteľ v sobotu priznal "chyby" vo vyhodnotení bezpečnostnej situácie zo strany spravodajských služieb pred brutálnym útokom islamistického hnutia Hamas, ktorý minulý týždeň prekvapil krajinu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Palestínski militanti 7. októbra podnikli viacnásobný útok, ktorým prelomili hraničnú bariéru v pásme Gazy, pričom zaútočili na juhoizraelské obce a vojenské základne.

"Je to moje pochybenie, a odráža to chyby všetkých, ktorí robia (spravodajské) hodnotenia," povedal izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi na brífingu, keď sa ho novinári spýtali na jeho nedávne vyjadrenia, v ktorých predpovedal, že hnutie Hamas nebude agresívne.

"Naozaj sme verili, že Hamas sa poučil z poslednej veľkej vojny s Izraelom v roku 2021," povedal Hanegbi.

Podľa izraelských predstaviteľov bolo od začiatku útoku zabitých viac ako 1300 civilistov a príslušníkov bezpečnostných síl a najmenej 120 osôb bolo zajatých militantmi, ktorí ich pravdepodobne držia v zajatí v pásme Gazy.

Hanegbi odmietol rokovania o akejkoľvek dohode s Hamasom o výmene väzňov. "Nie je možné rokovať s nepriateľom, ktorého sme sa zaviazali vyhladiť," povedal.

Neustále izraelské nálety na pásmo Gazy - blokovanú palestínsku enklávu - za uplynulý týždeň pripravili o život až 2200 ľudí vrátane najmenej 600 detí, uviedli predstavitelia Hamasu.

Izrael v sobotu, týždeň po najsmrteľnejšom útoku vo svojej histórii, zasiahol sever pásma Gazy novými leteckými útokmi a vyzval Palestínčanov, aby opustili oblasť pred očakávanou pozemnou ofenzívou zameranou proti veliteľom Hamasu.

Reportéri AFP neďaleko juhoizraelského mesta Sderot videli, ako vojaci ostreľujú túto husto obývanú enklávu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, oblečený v nepriestrelnej veste, medzitým navštívil vojakov na pohraničnej línii, čo vyvolalo očakávania blížiacej sa invázie.

Vzhľadom na nedostatok potravín, vody, pohonných hmôt a zdravotníckych potrieb v dôsledku izraelskej blokády humanitárne organizácie varujú pred hroziacou krízou.

Izraelská armáda po prvýkrát uviedla, že sa našli telá niektorých z desiatok rukojemníkov, ktorých pri svojich útokoch unieslo hnutie Hamas.

Na diplomatickom poli Saudská Arábia nalieha na "okamžité prímerie", zatiaľ čo Spojené štáty vyzvali Čínu, aby využila svoj regionálny vplyv na dosiahnutie pokoja.