Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protest proti Netanjahuovej vláde prilákal desaťtisíce ľudí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Premiér Izraela Netanjahu v súčasnosti čelí dvom kriminálnym vyšetrovaniam.

Tel Aviv 3. decembra (TASR) - Desaťtisíce Izraelčanov demonštrovali v sobotu večer v Tel Avive proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a korupcii v jeho vláde. Akcia označovaná ako Pochod hanby bola namierená aj proti návrhu zákona, ktorý by mohol obmedziť právomoci izraelskej polície, informovala v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na denník Haarec.




Účelom uvedeného návrhu, ktorý majú zákonodarcovia v pondelok prerokovať v druhom čítaní, je podľa kritikov chrániť Netanjahua pred policajným vyšetrovaním. Predsedu izraelskej vlády totiž opakovane vypočúvali v korupčných kauzách, ktoré sa týkajú i jeho najbližších dôverníkov.

Netanjahu v súčasnosti čelí dvom kriminálnym vyšetrovaniam. Predmetom jedného sú dary od istého miliardára za údajne poskytnutie výhod, v druhom ide o údajný kontakt s vydavateľom novín s cieľom ovplyvniť mediálny trh.

Iný prípad, v ktorom Netanjahu nie je podozrivý, sa týka obvinení z korupcie pri nákupe nemeckých ponoriek. V tomto vyšetrovaní je podozrivý David Šimron, premiérov osobný právnik a vzdialený príbuzný.

Konzervatívny premiér popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že je obeťou "honu na čarodejnice", organizovaného médiami s cieľom zvrhnúť jeho vládu.