Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael v odvete za raketový útok zasiahol tábor palestínskeho Hamasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia na hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy je od krátkeho ozbrojeného konfliktu v roku 2014 prevažne pokojná.

Jeruzalem 25. januára (TASR) - Izraelské lietadlo podniklo dnes nálet na pásmo Gazy. Išlo o reakciu na vypálenie ďalšej rakety z tohto územia, ktorej terčom bol Izrael. Palestínska strela dopadla na neobývané územie a nespôsobila žiadne škody.

Ako spresnilo izraelské vojenské velenie, lietadlo zasiahlo výcvikový tábor islamistickej skupiny Hamas, ktorá je v pásme Gazy vládnucou silou. Podľa agentúry AP si izraelská odveta nevyžiadala zranených ani obete na životoch.

Situácia na hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy je od krátkeho ozbrojeného konfliktu v roku 2014 prevažne pokojná, aj keď sporadicky dochádza k incidentom, keď Palestínčania vypália rakety na územie Izraela, ktorý zvykne reagovať náletom na terče Hamasu.

Päťdesiat dní trvajúci konflikt z roku 2014 mal na palestínskej strane viac ako 2200 obetí, kým Izraelčanov v ňom zahynulo 73.

Hlavné dejisko izraelsko-palestínskych násilností sa pred časom presunulo z pásma Gazy na Izraelom okupovaný západný breh Jordánu i na územie samotného Izraela, kde od októbra prakticky denne dochádza k palestínskym útokom na civilistov a vojakov židovského štátu.

Agentúra AP pripomenula, že niekoľko Palestínčanov z pásma Gazy sa stalo obeťou najnovšieho konfliktu, ktorý sa od októbra odohráva na Západnom brehu a v Jeruzaleme.

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.