Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael robí problémy cudzincom žijúcim na palestínskych územiach

Ramalláh Foto: Tablet.TV

Tento stav poškodzuje rodiny, univerzity a dokonca aj jednu tamojšiu školu, kde sa pre palestínske deti vyučuje európska vážna hudba.

Ramalláh 28. januára (TASR/TABLET.TV) - Palestínski úradníci a izraelskí právnici tvrdia, že Izrael vlani znemožňoval cudzincom s partnerským či pracovným vzťahom s Palestínčanmi, aby zostali v Predjordánsku na základe tzv. manželského alebo pracovného víza.

Informovala o tom v stredu agentúra AP, ktorú jej zdroje upozornili, že tento stav poškodzuje rodiny, univerzity a dokonca aj jednu tamojšiu školu, kde sa pre palestínske deti vyučuje európska vážna hudba.

Sekcia izraelského ministerstva obrany COGAT, ktorá koordinuje aktivity židovského štátu na palestínskych územiach, však odmieta tvrdenia, že by bola sprísnila opatrenia na vydávanie víz.



COGAT dodala, že každý prípad sa posudzuje individuálne. Na žiadosť agentúry AP o poskytnutie štatistických údajov však COGAT nereagovala.

Hlavný problém, ktorému čelia cudzinci, spočíva v tom, že palestínska samospráva, spravujúca 38 percent Predjordánska (západného brehu rieky Jordán), nemá právomoc udeliť im pobyt bez toho, aby žiadosť odobril aj Izrael.

V dôsledku toho žijú tisíce ľudí v neistote. Ich žiadosti o trvalý pobyt sú totiž úradmi často ignorované alebo zamietnuté, a preto im zostáva jediná možnosť - žiadať Izrael o udelenie dočasného víza.