Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Izrael rozšíri pozemné operácie v Gaze

Príslušníci izraelských bezpečnostných síl evakuujú ľudí z obytnej budovy, ktorú zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy v izraelskom meste Tel Aviv v piatok 27. októbra 2023. Jedného 20-ročného muža po útoku previezli so stredne ťažkými zraneniami do nemocnice, ďalšie dve osoby utrpeli ľahšie poranenia. V centre mesta sa rozzvučali varovné sirény a bolo počuť niekoľko tlmených výbuchov. Foto: TASR/AP

Izrael pri hranici s pásmom Gazy zhromaždil niekoľko stotisíc vojakov pred očakávanou pozemnou inváziou, pripomína AP.

Gaza 27. októbra (TASR) – Severnou časťou pásma Gazy otriasli v piatok večer intenzívne izraelské vzdušné údery. Tamojšie vládnuce militantné hnutie Hamas oznámilo, že na Izrael v reakcii odpálilo ďalšie rakety. Palestínčania v Gaze medzitým hlásili prerušenie internetových a mobilných služieb v dôsledku útokov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP.

Izraelská armáda oznámila, že jej pozemné sily "rozširujú svoje aktivity" v pásme Gazy po tom, ako tam v uplynulých dňoch zosilnili vzdušné údery proti cieľom Hamasu. Počas predošlých dvoch nocí do Gazy prenikli izraelské tanky.

Izrael pri hranici s pásmom Gazy zhromaždil niekoľko stotisíc vojakov pred očakávanou pozemnou inváziou, pripomína AP. Po krvavom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra izraelskí predstavitelia vyhlásili, že chcú ukončiť vládu Hamasu v Gaze a schopnosť tohto hnutia ohrozovať židovský štát.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok uviedol, že pozemná ofenzíva v Gaze by sa mala začať čoskoro. Skupine zahraničných reportérov povedal, že zničenie rozsiahlej siete tunelov Hamasu pri tento operácii "potrvá dlho". Očakáva tiež následne zdĺhavú fázu bojov nižšej intenzity pri ničení "ohnísk odporu".