Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Izrael sa lúči so Šimonom Peresom, rakvu vystavili v Knesete

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ukladá veniec pred rakvu zosnulého bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa na nádvorí izraelského parlamentu (Knesetu) v Jeruzaleme 29. septembra 2016. Laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres zomrel v stredu vo veku 93 rokov po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu. Foto: TASR/AP

Premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin položili k rakve vence na krátkej rozlúčkovej ceremónii. Nádvorie, na ktorom boli vlajky zvesené na pol žrde, následne sprístupnili pre verejnosť.

Jeruzalem 29. septembra (TASR) - Izrael sa lúči so svojím zosnulým exprezidentom Šimonom Peresom. Rakvu s jeho pozostatkami, zahalenú izraelskou vlajkou, dnes ráno za sprievodu čestnej stráže doviezli na nádvorie izraelského parlamentu (Knesetu) v Jeruzaleme, kde bude vystavená do večera.

Premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin položili k rakve vence na krátkej rozlúčkovej ceremónii, na ktorej sa zúčastnili aj predseda parlamentu Juli Edelstein a opozičný líder Jicchak Herzog, informovala agentúra DPA.



Nádvorie, na ktorom boli vlajky zvesené na pol žrde, následne sprístupnili pre verejnosť. Očakáva sa, že do večera prídu Peresovi vzdať hold tisíce Izraelčanov.

Laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres zomrel v stredu vo veku 93 rokov po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu. Pohreb sa uskutoční v piatok. Pochovajú ho na národnom cintoríne na Herzlovej hore v západnej časti Jeruzalema, v časti vyhradenej pre veľkých vodcov národa.

Účasť na pohrebe avizovali mnohí svetoví politici vrátane prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý v USA nariadil spustiť zástavy na pol žrde. Ako informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, ide o šiesty prípad v dejinách USA, keď boli zástavy spustené ako prejav holdu zosnulému zahraničnému lídrovi.

Členovia čestnej stráže Knessetu nesú rakvu zosnulého bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa na nádvorie izraelského parlamentu (Knesetu) v Jeruzaleme 29. septembra 2016. Laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres zomrel v stredu vo veku 93 rokov po tom, ako pred dvoma týždňami utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu.
Foto: TASR/AP


Očakáva sa, že Obama na pohrebe prednesie rozlúčkový prejav, podobne ako aj Peresove tri deti: dcéra Cvia Waldenová a synovia Joni a Chemi Peresovci. Prehovorí aj predseda parlamentu Juli Edelstein.

Na pohrebe sa očakáva účasť 80 delegácií z rôznych krajín sveta. Medzi smútočnými hosťami bude aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, kandidátka Demokratickej strany do volieb prezidenta USA Hillary Clintonová, bývalý britský premiér Tony Blair, princ Charles, britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, prezidenti Francúzska a Nemecka Francois Hollande a Joachim Gauck, španielsky kráľ Filip VI., ako aj šéfovia ďalších štátov a vlád.



Zatiaľ nie je známe, či na Peresov pohreb prídu aj niektorí z politikov arabských krajín. Podľa Ynetnews - webovej stránky denníka Jediot achronot - je možná účasť palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a jordánskeho kráľa Abdalláha.