Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael schválil výstavbu nových domov na Západnom brehu

Washington odsúdil posledné stavebné plány už v roku 2010, keď boli zverejnené, a to počas návštevy viceprezidenta USA Joea Bidena v Izraeli.

Jeruzalem 18. decembra (TASR) - Izraelská vláda schválila v pondelok večer plán na vybudovanie ďalších 1500 domov pre židovských osadníkov vo východnom Jeruzaleme. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako plán na výstavu iných 3000 domov na území obsadenom Izraelom počas šesťdňovej vojny v roku 1967 vyvolal veľkú nevôľu medzinárodného spoločenstva.

Washington odsúdil posledné stavebné plány už v roku 2010, keď boli zverejnené, a to počas návštevy viceprezidenta USA Joea Bidena v Izraeli.

Palestínčania vnímajú plány na nové židovské osady ako prekážku pre dosiahnutie svojej nezávislosti a vybudovanie fungujúceho štátu, pretože nové židovské osady by Predjordánsko rozdelili na dve časti.

"Čo najrozhodnejšie odsudzujeme tieto izraelské akcie a zámer Izraela pokračovať v rozširovaní osád a v podkopávaní riešenia o koexistencii dvoch štátov," uviedol palestínsky vyjednávač Sáib Irikát. Podľa jeho názoru ide o nebezpečné a znepokojujúce kroky. Izraelská vláda nimi ukazuje, že odmieta želanie medzinárodného spoločenstva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týždeň obhajoval výstavbu najmenej 3000 židovských domov na území Západného brehu ako vyjadrenie negatívneho postoja Izraela k hlasovaniu na pôde OSN, ktorá v novembri schválila zmenu štatútu palestínskych území z pridruženej "entity" na nečlenský pozorovateľský štát.

Hovorkyňa izraelského ministerstva vnútra Efrat Orbachová v pondelok uviedla, že príslušný stavebný úrad vydal predbežný súhlas na projekt v lokalite Ramat Šlomo, po čom musí nasledovať ešte obvyklý schvaľovací proces na ďalších úradoch a až potom sa začne s výstavbou.

Izraelsko-palestínske mierové rokovania sa ocitli v slepej uličke v roku 2010 práve v dôsledku sporov ohľadom rozširovania židovského osídleniach na Izraelom okupovaných územiach, ktoré aj Medzinárodný súdny dvor v Haagu označil za ilegálne. Izrael však jeho verdikt napadol.