Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izrael schválil výstavbu stoviek nových bytov vo východnom Jeruzaleme

Jeruzalem, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súhlas bol vydaný len dva dni po inaugurácii nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bude zrejme viac naklonený izraelskej výstavbe na sporných územiach.

Jeruzalem 22. januára (TASR) - Izraelské úrady schválili dnes výstavbu stoviek nových bytov v židovských štvrtiach Východného Jeruzalema. Súhlas bol vydaný len dva dni po inaugurácii nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bude zrejme viac naklonený izraelskej výstavbe na sporných územiach.

Jeruzalemský magistrát vydal stavebné povolenia na výstavbu viac ako 560 bytových jednotiek. Majú vzniknúť v židovských štvrtiach Pisgat Zeev, Ramat Šlomo a Ramot.

Palestínska samospráva rozhodnutie jeruzalemského magistrátu ostro odsúdila.

Uvedené židovské štvrte ležia na území Východného Jeruzalema, ktoré Izrael anektoval počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania trvajú na tom, že Východný Jeruzalem, rovnako ako okupované Predjordánsko, musí byť súčasťou ich budúceho štátu.



Doterajší americký prezident Barack Obama izraelskú výstavbu na sporných územiach ostro kritizoval a požadoval jej zastavenie. Stavebné povolenia pre dnes schválené byty mali byť pôvodne odsúhlasené už v decembri.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však vtedy požiadal o odloženie rozhodnutia, aby sa vyhol konfliktu s dosluhujúcou Obamovou vládou. Očakáva sa, že Trumpova administratíva bude mať k výstavbe židovských osád omnoho tolerantnejší postoj.

Donald Trump vyhlásil, že jeho vláda presunie veľvyslanectvo Spojených štátov z Tel Avivu do Jeruzalema a uzná toto oficiálne rozdelené mesto za metropolu Izraela. Za nového veľvyslanca USA v Izraeli pritom vybral právnika Davida Friedmana s blízkymi vzťahmi k židovským osadníkom v Predjordánsku, ktoré udržiava aj Trumpov zať a poradca Jared Kushner.