Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael si predvolal veľvyslancov Belgicka a Španielska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda belgickej vlády Alexander De Croo počas štvrtka a piatka navštívili Izrael i palestínske územia.

Tel Aviv 24. novembra (TASR) - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslancov Belgicka a Španielska v spojitosti s vyjadreniami predsedov vlád týchto dvoch krajín, ktoré Izrael označil za podporu terorizmu. TASR informácie prevzala v piatok z agentúry AP a webovej stránky stanice RTVE.

Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda belgickej vlády Alexander De Croo počas štvrtka a piatka navštívili Izrael i palestínske územia. Na tlačovej konferencii vyjadrili presvedčenie, že je potrebné vyzvať Izrael, aby dodržiaval záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva.

Izrael kritizovali za to, že spôsobuje utrpenie palestínskym civilistom počas vojenských operácii v Pásme Gazy. Sánchez tiež uviedol, že nastal čas, aby Európska únia uznala palestínsky štát, píše AP.

"Španielska vláda podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov, ktoré ukončí nekončiace sa cykly násilia a umožní Palestíne a Izraelu spoločne žiť v mieri a bezpečí," uviedol na sociálnej sieti X. Dodal, že tento postoj tlmočil aj palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi.

"Palestínska samospráva musí byť obnovená v Pásme Gazy a poskytnúť obyvateľstvu bezpečnosť a základné služby," dodal.

Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen si oboch veľvyslancov predvolal na "náročný" rozhovor. Vyjadrenia premiérov označil za nepravdivé a za podporu terorizmu. Izrael podľa jeho slov koná v súlade s medzinárodným právom a bojuje proti teroristickej organizácii, ktorú obvinil z páchania vojnových zločinov i zločinov proti ľudskosti. Vyjadrenia premiérov Španielska a Belgicka odsúdil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zdroje z prostredia španielskej vlády vyjadrili znepokojenie nad krokmi Izraela, očakávajú však, že nenastane ďalšie stupňovanie.