Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izrael si v tieni vojny v Pásme Gazy pripomína obete holokaustu

Muž stojí vedľa odstaveného auta počas dvoch minút sirén na pamiatku obetí holokaustu v Tel Avive v pondelok 6. mája 2024. Foto: TASR/AP

Dopoludnia sa po celej krajine na dve minúty ozvali sirény, ktoré pripomenuli židovskú katastrofu.

Tel Aviv 6. mája (TASR) - Izrael si v pondelok pripomína šesť miliónov Židov, ktorých zavraždili nacisti a ich spojenci počas holokaustu. Pamätný deň sprevádza skutočnosť, že militantná radikálna palestínska organizácia Hamas stále zadržiava viac ako 100 rukojemníkov z Izraela, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Dopoludnia sa po celej krajine na dve minúty ozvali sirény, ktoré pripomenuli židovskú katastrofu. Autá na cestách sa zastavili a chodci stáli v tichosti, aby si pripomenuli obete holokaustu. Hlavná spomienková slávnosť prebehla v izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme.

Tohtoročný pamätný deň je zatienený vojnou v Pásme Gazy, ktorá trvá už niekoľko mesiacov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzdvihol, že Izrael sa musí brániť – aj sám, ak to bude potrebné.

"Počas príšerného holokaustu stálo mnoho dôležitých lídrov bokom. Preto je prvou lekciou holokaustu to, že ak sa neochránime sami, neochráni nás nikto," skonštatoval v sobotu Netanjahu v Jad va-Šem a dodal, že Izrael je pripravený bojovať aj samostatne.

Odhaduje sa, že nemecká nacistická strana (NSDAP) a jej spojenci medzi rokmi 1933 a 1945 zavraždili približne šesť miliónov Židov. Zastavila ich až spojenecká koalícia.

Oficiálne záznamy udávajú, že v Izraeli stále žije viac ako 130.000 preživších holokaustu, dodáva DPA.