Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izraelský štátny kontrolór kritizoval premiéra za cestovné výdavky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Zo správy vyplýva, že v rokoch 2003-2005, keď bol Netanjahu ministrom financií, hradili náklady na niektoré jeho zahraničné cesty súkromní sponzori.

Jeruzalem 25. mája (TASR) - Izraelský štátny kontrolór zverejnil včera správu o cestovných výdavkoch premiéra Benjamina Netanjahua pred tým, ako sa ujal funkcie. Informovala o tom agentúra AP.

Zo správy vyplýva, že v rokoch 2003-2005, keď bol Netanjahu ministrom financií, hradili náklady na niektoré jeho zahraničné cesty súkromní sponzori, čo by mohlo vyvolať dojem, že súčasný izraelský premiér sa dopustil trestného činu brania úplatku a konfliktu záujmov.

Podľa správy izraelského štátneho kontrolóra Netanjahu tieto príspevky náležite nevyúčtoval a cestovné náklady na let izraelskou štátnou leteckou spoločnosťou El Al vyúčtoval aj súkromnej, aj štátnej inštitúcii. Štátny kontrolór tiež obviňuje Netanjahuových rodinných príslušníkov z "nedostatku transparentnosti" pri dokladovaní a využívaní bonusových bodov za nalietané kilometre získané na štátnych cestách El Alom na súkromné účely.

V súvislosti so správou štátneho kontrolóra izraelský generálny prokurátor vyhlásil, že jej zistenia treba bezodkladne preskúmať.