Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V Izraeli sa zvýšil dopyt po plynových maskách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V poradí už druhý nálet Izraela na Sýriu v priebehu 48 hodín oživil obavy z vypuknutia vojnového konfliktu v regióne.

Bejrút 6. mája (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odcestoval dnes na návštevu Číny, ktorej začiatok v nedeľu odložil kvôli mimoriadnemu zasadnutiu bezpečnostného kabinetu po náletoch izraelského letectva na ciele v Sýrii.

V poradí už druhý nálet Izraela na Sýriu v priebehu 48 hodín je považovaný za bezprecedentnú eskaláciu izraelského zasahovania do občianskej vojny v Sýrii. Izraelská vláda však k incidentu oficiálne nezaujala žiadne stanovisko, nepriznala ho, ani nedementovala. Udalosť však oživila obavy z vypuknutia vojnového konfliktu v regióne.

Nemenovaný izraelský vládny úradník, ktorého dnes citovala agentúra AP, uviedol, že cieľom piatkového i nedeľňajšieho náletu bola zásielka rakiet Fateh-110 určených pre šiitské hnutie Hizballáh. Riadené rakety iránskej výroby sú podľa neho schopné zaletieť hlboko do vnútrozemia Izraela, niesť poltonovú hlavicu a zasiahnuť cieľ s vysokou presnosťou.

Izraelský zákonodarca Cahi Hanegbi, ktorý sa pohybuje v blízkosti Netanjahua, dnes uviedol, že cieľom Izraela je zabrániť tomu, aby Hizballáh získal najmodernejšie zbrane a vyhnúť sa napätiu so Sýriou.

"Takže, ak podnikáme isté kroky, je to len proti Hizballáhu, nie proti sýrskemu režimu," uviedol poslanec v rozhovore pre izraelský rozhlas.

Iní izraelskí predstavitelia v nedeľu uviedli, že podľa ich názoru Irán stupňuje svoje úsilie pašovať cez Sýriu zbrane pre Hizballáh z obavy, že dni režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada sú zrátané.

Predstavitelia izraelských bezpečnostných zložiek sú tiež presvedčení o tom, že Asad nemá v úmysle otvoriť nový front a ísť do ozbrojeného konfliktu s Izraelom, keďže mu ide v prvom rade o prežitie režimu. Občianska vojna v Sýrii trvá už viac ako dva roky a izraelskí predstavitelia sú presvedčení, že je len otázkou času, kedy Asadov režim padne, napísala dnes AP.

Po nedeľňajšom vzdušnom údere na Sýriu Izrael presunul na sever krajiny dve batérie mobilného systému protivzdušnej obrany Železná kupola, pričom armádne velenie zdôraznilo, že ide o rutinný krok. Ako dodal izraelský rozhlas, batérie sú dislokované v blízkosti miest Haifa a Safed.

Systém Železná kupola sa osvedčil vlani v novembri počas ôsmich dní ostreľovania juhu územia Izraela raketami vypálenými z pásma Gazy militantmi palestínskeho hnutia Hamas. Hnutie Hizballáh má podľa izraelských zdrojov k dispozícii desiatky tisíc rakiet a striel, ktorými môže ohroziť územie Izraela.

Presun mobilného systému protivzdušnej obrany Železná kupola na sever krajiny nasledovalo po minulotýždňovom nečakanom povolaní tisícov záložníkov, ktorí v rámci manévrov nacvičovali svoj postup v prípade konfliktu na severe Izraela. Príznakom obáv z vyostrenia situácie je podľa AP aj uzavretie vzdušného priestoru nad severom Izraela pre prelety civilných lietadiel, ako aj posilnenie bezpečnostných opatrení na zastupiteľských úradoch v zahraničí, o ktorých informovali izraelské médiá, ale oficiálne ich zatiaľ nikto nepotvrdil.

Vyostrenie situácie v oblasti sa premietlo aj do štvornásobne zvýšeného dopytu po plynových maskách, ktoré v krajine pomáha obyvateľstvu distribuovať poštová služba.