Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izrael testoval nový systém protivzdušnej obrany

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom nového systému, ktorý Izrael vyvíja v spolupráci s Indiou, je posilnenie obranyschopnosti židovského štátu, a plne funkčný by mal byť v priebehu dvoch rokov.

Jeruzalem 26. novembra (TASR) - Izraelské ozbrojené sily vykonali dnes úspešnú skúšku systému protivzdušnej obrany, ktorý by podľa odborníkov mohol zabezpečiť obranu izraelských vrtných súprav na ťažbu plynu na mori. Informovala o tom agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ izraelských ozbrojených síl uviedol, že nadzvukovú protilietadlovú riadenú strelu Barak 8 po prvýkrát odpálili z hladinového plavidla a zostrelili ňou malý dron, ktorý simuloval nepriateľské lietadlo.

Cieľom nového systému, ktorý Izrael vyvíja v spolupráci s Indiou, je posilnenie obranyschopnosti židovského štátu, a plne funkčný by mal byť v priebehu dvoch rokov. Nasadzovaný bude proti strategickým hrozbám, ako sú ruské strely Jachont, ktoré môžu byť odpaľované z pevniny a ničiť plavidlá na mori.

Izraelskí predstavitelia sa totiž domnievajú, že strely Jachont majú vo svojom arzenáli aj militanti z libanonského hnutia Hizballáh.

Podľa izraelských médií budú strely Barak 8 nasadené v blízkosti vrtných súprav na ťažbu plynu na mori.