Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Pavol Paška: Izrael má pocit, že EÚ nereagovala na únos mladíkov včas

Na snímke predseda parlamentu Pavol Paška počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Izrael sa domnieva, že trojicu mladíkov minulý týždeň uniesli radikáli z hnutia Hamas. Dôsledkom je, že izraelské zložky zatkli už vyše 200 ľudí, prevažne aktivistov Hamasu.

eruzalem 18. júna (TASR) - Predstavitelia izraelského parlamentu - Knesetu - majú pocit, že EÚ nereagovala na únos troch izraelských tínedžerov včas a že postoj únie k niektorým pre Izrael zásadným otázkam je skôr opačný, než by sa očakávalo.

Povedal to dnes predseda NR SR Pavol Paška, ktorý v rámci svojej oficiálnej návštevy Izraela rokoval so šéfom Knesetu Julim-Joelom Edelsteinom.

"Ubezpečil som pána predsedu, že pre Slovensko je úroveň bilaterálnych vzťahov predsa trochu odlišná. Vyslovil som veľkú ľútosť nad tým, čo sa stalo, a zaželal som, aby sa tento problém vyriešil čo najskôr," povedal Paška.

S Edelsteinom sa zároveň dohodli, že na úrovni Zahraničného výboru NR SR a Výboru NR SR pre európske záležitosti sa slovenská strana pokúsi vytvoriť permanentný podvýborový inštitút, ktorý by využil naše členstvo v EÚ v komunikácii s Izraelom pri prezentácií strategických tém.

Izrael sa domnieva, že trojicu mladíkov minulý týždeň uniesli radikáli z hnutia Hamas. Dôsledkom je, že izraelské zložky zatkli už vyše 200 ľudí, prevažne aktivistov Hamasu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovoril telefonicky aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a požiadal ho, aby sa aj on zapojil do úsilia nájsť troch izraelských tínedžerov, ktorí sa pravdepodobne stali obeťou únosu v Predjordánsku.

"Očakávam, že pomôžete pri navrátení unesených mladých ľudí a pri vypátraní ich únoscov," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie izraelského premiéra.

Palestínsky prezident únos troch študentov židovského seminára odsúdil, ale zároveň odsúdil aj zásah Izraela, v rámci ktorého zadržala izraelská armáda v Predjordánsku desiatky Palestínčanov.

Za prepustenie troch izraelských mladíkov sa prihovorilo aj Nemecko, ktoré varuje, že únos mladých ľudí môže prispieť k eskalácii napätia v oblasti. "Máme obavy o osud troch nezvestných mladíkov... existujú určité indície, že boli unesení. Ak je to pravda, tak vyzývame tých, čo sú za tento čin zodpovední, aby ich okamžite a bez ujmy na zdraví prepustili," uviedol vo vyhlásení rezort nemeckej diplomacie.