Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Tel Avive protestovali proti deportácii migrantov

Izraelská vláda avizovala deportácie celkovo okolo 40.000 žiadateľov o azyl z Eritrey a Sudánu do tretích krajín v Afrike. Podľa médií by ich mali prepraviť do Ugandy a Rwandy. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda avizovala deportácie celkovo okolo 40.000 žiadateľov o azyl z Eritrey a Sudánu do tretích krajín v Afrike.

Tel Aviv 25. februára (TASR) - Približne 20.000 ľudí demonštrovalo v sobotu večer v Tel Avive proti plánovanému vyhosteniu afrických migrantov z Izraela. Na proteste sa spoločne zúčastnili migranti i Izraelčania, informovali miestne médiá.

Izraelská vláda avizovala deportácie celkovo okolo 40.000 žiadateľov o azyl z Eritrey a Sudánu do tretích krajín v Afrike. Podľa médií by ich mali prepraviť do Ugandy a Rwandy. Vlády oboch týchto štátov však príslušné dohody popierajú, píše agentúra DPA.

Izrael dal týmto migrantom čas do konca marca na to, aby z krajiny odcestovali dobrovoľne do nemenovanej africkej destinácie. V takom prípade im ponúka podporu vo výške v prepočte 2800 eur a letenku. Ak ponuku nevyužijú, hrozí im väzenie.

Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako "Nie deportácii" či "Všetci sme ľudia". Protest sa konal v zanedbanejšej a chudobnejšej južnej časti Tel Avivu, kde žije mnoho utečencov. V uplynulých rokoch tam opakovane dochádzalo k napätiu a protestom proti prijímaniu migrantov z Afriky, ktorých izraelské úrady označujú za nelegálnych "votrelcov".