Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Tel Avive opäť demonštrovali proti Netanjahuovi

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Organizátori dúfajú, že protesty dotlačia úrady k podniknutiu krokov, ktoré nakoniec donútia Netanjahua odstúpiť z funkcie premiéra.

Tel Aviv 10. decembra (TASR) - Ulice izraelského Tel Avivu zaplnili v sobotu opäť tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti korupcii a vyzývali na odstúpenie premiéra Benjamina Netanjahua. Menšie demonštrácie sa konali aj v iných izraelských mestách, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Najnovšie z protestných zhromaždení v Tel Avive, ktoré odporcovia Netanjahua organizujú každý týždeň, prilákalo podľa zverejneného odhadu vyše 10.000 účastníkov. Ich počet v poslednom čase výrazne narástol v súvislosti pribúdajúcimi obvineniami z korupcie, týkajúcimi sa Netanjahua a jeho politických spojencov.

Organizátori dúfajú, že protesty dotlačia úrady k podniknutiu krokov, ktoré nakoniec donútia Netanjahua odstúpiť z funkcie premiéra.

Netanjahu v súčasnosti čelí dvom kriminálnym vyšetrovaniam. Predmetom jedného sú dary od istého miliardára za údajne poskytnutie výhod, v druhom ide o údajný kontakt s vydavateľom novín s cieľom ovplyvniť mediálny trh. Iný prípad, v ktorom nie je podozrivým samotný Netanjahu, sa týka obvinení z korupcie pri nákupe nemeckých ponoriek.

Konzervatívny premiér popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že je obeťou "honu na čarodejnice", organizovaného médiami s cieľom zvrhnúť jeho vládu.