Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský súd nariadil expremiérovi mesiac verejnoprospešných prác

Ehud Olmert, archívne foto Foto: TASR/AP

Olmert si okrem toho trestu musí odpykať aj 18 mesiacov väzenia za korupciu.

Jeruzalem 10. februára (TASR) - Izraelský súd dnes nariadil bývalému premiérovi Ehudovi Olmertovi mesiac verejnoprospešných prác ako trest za nátlak, ktorý vyvíjal na svedkyňu v snahe donútiť ju, aby na súdnych pojednávaniach nevypovedala v jeho neprospech.

Olmert si okrem toho trestu musí odpykať aj 18 mesiacov väzenia za korupciu.

Olmert by mal na výkon trestu nastúpiť na budúci pondelok a bude tak prvým izraelským lídrom, ktorý pôjde do väzenia.

Kvôli dvom obvineniam z korupcie Olmert v roku 2009 opustil post predsedu vlády, ktorý zastával tri roky. Jeho odstúpenie uvoľnilo miesto pravicovej vláde Benjamina Netanjahua, ktorá však nepokračovala v Olmertovej mierovej politike s Palestínčanmi.

V marci roku 2014 bol Olmert odsúdený na šesť rokov väzenia za úplatky, ktoré prijal ešte ako starosta Jeruzalema. Išlo o kontroverzný stavebný projekt Holyland. Olmert zobral od developera ako úplatok 500.000 šekelov (vyše 117.000 eur), ktoré údajne použil na splatenie dlhov svojho brata aj na vyrovnanie pôžičiek na predvolebnú kampaň. Vlani v decembri mu Najvyšší súd tento trest znížil na 18 mesiacov.

Sedemdesiatročný Olmert, ktorý má päť detí a jedenásť vnúčat, privítal zníženie trestu s úľavou. Povedal, že obvinenie viselo nad ním a jeho rodinou ako "temný mrak". Znova však zopakoval, že je nevinný, ale vyhlásil, že bude rešpektovať rozhodnutie súdu.