Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Turek v Jeruzaleme zaútočil na izraelského policajta, zastrelili ho

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa zdrojov TOI na územie Izraela vstúpil v pondelok z Jordánska ako turista.

Jeruzalem 30. apríla (TASR) - Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia. S odvolaním sa na izraelskú políciu o tom informovala agentúra AFP.

K incidentu došlo neďaleko Herodesovej brány v anektovanom východnom Jeruzaleme, doplnil denník The Times of Israel (TOI). Paľbou zo strelnej zbrane útočiaceho Turka spacifikoval okrem pobodaného policajta aj jeho kolega. Zraneného policajta previezli do nemocnice.

Izraelská polícia neskôr útočníka identifikovala ako 34-ročného Hasana Saklanana. Podľa zdrojov TOI na územie Izraela vstúpil v pondelok z Jordánska ako turista.

Izraelská polícia popoludní zverejnila aj záznam útoku z bezpečnostnej kamery, na ktorých vidno, ako Saklanan kráčal za dvoma policajtmi, následne vytiahol nôž a jedného z nich sa pokúsil bodnúť v oblasti hlavy. Medzi útočníkom a zraneným policajtom potom došlo k súboju. Druhý policajt sa útočníka snažil odtiahnuť. Keď sa zranenému policajtovi podarilo oslobodiť sa od útočníka, spolu s kolegom spustili naňho paľbu a usmrtili ho.

Denník TOI podotkol, že útoky tohto typu spáchané cudzími štátnymi príslušníkmi sú v Izraeli mimoriadne zriedkavé, nedávno k nim nedochádzalo vôbec.

K utorkovému útoku v jeruzalemskom Starom meste došlo týždeň po tom, ako sa traja ľudia ľahko zranili, keď do nich zámerne vrazilo auto. Útok, ktorý úrady označili za teroristický, sa odohral na dvoch miestach Jeruzalema. Dvoch údajných páchateľov, palestínskych tínedžerov, polícia dolapila po krátkom pátraní.

Napätie v Izraeli a v Predjordánsku stúplo po 7. októbri, keď teroristické komandá napojené na radikálne hnutie Hamas vtrhli cez hranicu Pásma Gazy do Izraela, kde zabili najmenej 1200 ľudí a zajali vyše 250 rukojemníkov.