Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že na juhu Libanonu zabil vysokého dôstojníka Hizballáhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hizballáh potvrdil Salámího smrť pri izraelskom útoku, ale neuviedol žiadne podrobnosti o jeho hodnosti alebo funkcii. Izrael uviedol, že Salámí bol ekvivalentom veliteľa brigády.

Tel Aviv 26. februára (TASR) - Izraelská armáda v pondelok večer oznámila, že pri leteckom útoku na južnú časť Libanonu zabila vysokopostaveného činiteľa šiitského militantného hnutia Hizballáh. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Hasan Husajn Salámí sa stal terčom úderu, pretože riadil raketové útoky na severoizraelské mesto Kirjat Šmona a miestne izraelské vojenské veliteľstvo, uviedla izraelská armáda.

Podľa samostatného vyhlásenia izraelských vzdušných síl Salámí šoféroval vozidlo v dedine Madždal, keď ho zasiahla raketa vypálená izraelským stíhacím lietadlom.

Hizballáh potvrdil Salámího smrť pri izraelskom útoku, ale neuviedol žiadne podrobnosti o jeho hodnosti alebo funkcii. Izrael uviedol, že Salámí bol ekvivalentom veliteľa brigády.

Od vlaňajšieho októbra, keď vypukla vojna v palestínskom Pásme Gazy, Hizballáh niekoľkokrát denne útočí na severoizraelské komunity delostreleckými a protitankovými raketami.

Armáda židovského štátu odpovedá leteckými a delostreleckými útokmi na základne, pozorovacie stanoviská a odpaľovacie pozície Iránom podporovaného Hizballáhu v južnom Libanone.

Izraelské vojenské letectvo okrem toho opakovane útočí na bojovníkov a veliteľov Hizballáhu cielenými leteckými údermi.

Hizballáh v pondelok nad južným Libanonom zostrelil izraelský dron. Izraelské letectvo v reakcii na to bombardovalo budovu pri meste Baalbek. Podľa libanonských bezpečnostných zdrojov zahynuli dve osoby, pravdepodobne bojovníci Hizballáhu.

Neskôr popoludní Hizballáh vypálil približne 60 rakiet na Izraelom okupované Golanské výšiny. Neboli hlásené žiadne obete. Izrael odpovedal leteckými útokmi na odpaľovacie zariadenia.