Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Izrael ukončil raziu v Túlkarme, v Gaze zabil údajného propagandistu

Izraelskí vojaci v piatok 19. januára 2024 prehliadajú Pásmo Gazy z tanku pri pohľade z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Počas razie v Túlkarme izraelskí vojaci zadržali 37 hľadaných Palestínčanov vrátane niekoľkých vysokopostavených členov miestnych militantných skupín.

Tel Aviv 19. januára (TASR) - Izraelská armáda v piatok ukončila 45-hodinovú operáciu v utečeneckom tábore Túlkarm na Západnom brehu Jordánu, pri ktorej zahynulo najmenej osem palestínskych ozbrojencov. Armáda podľa piatkového vyhlásenia zabila pri štvrtkovom nálete v Pásme Gazy Wáila abú Fanúnu, ktorý bol údajne jedným z hlavných propagandistov Islamského džihádu v tejto palestínskej enkláve. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry DPA a izraelského online denníka Times of Israel.

Počas razie v Túlkarme izraelskí vojaci zadržali 37 hľadaných Palestínčanov vrátane niekoľkých vysokopostavených členov miestnych militantných skupín.

Pri zásahu, o ktorom armáda informovala prvýkrát v stredu, bol vážne zranený aj jeden z vojakov. Vojaci údajne prehľadali približne 1000 budov, našli viac ako 400 výbušných zariadení a zhabali 27 zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Taktiež lokalizovali a zničili aj päť laboratórií na výrobu výbušnín a štyri stanovištia, ktoré využívali militanti na pozorovanie izraelských síl pomocou sledovacích kamier.

V Pásme Gazy tamojšie ministerstvo zdravotníctva kontrolované hnutím Hamas oznámilo, že za viac než tri mesiace vojny tam zahynulo takmer 24.500 ľudí a viac ako 61.500 ich bolo zranených.

Pri útokoch Hamasu zo 7. októbra zahynulo v Izraeli podľa oficiálnych údajov približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Počas útokov militanti zajali približne 250 rukojemníkov, z ktorých podľa Izraela približne 132 zostáva v Gaze a najmenej 27 rukojemníkov bolo zabitých.