Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael: Ultranacionalista Lieberman odstúpil od koaličných rokovaní

Minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman sa kvôli sporom súvisiacim s rozdelením právomocí nepripojí k novej koaličnej vláde zostavovanej premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Jeruzalem 4. mája (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman sa kvôli sporom súvisiacim s rozdelením právomocí nepripojí k novej koaličnej vláde zostavovanej premiérom Benjaminom Netanjahuom a odstupuje z postu šéfa rezortu diplomacie.

"Toto je určite koalícia, ktorá, na moje sklamanie, neodráža postavenie nacionalistického tábora a nie je nám po chuti, mierne povedané," povedal dnes líder ultranacionalistickej strany Jisrael bejtenu (Izrael náš domov) Lieberman, ktorého citovala agentúra Reuters.

Lieberman na dnešnom stretnutí s novinármi vyhlásil, že jeho strane ponúkli v rámci vyjednávaní o budúcej koalícii dve kreslá, táto ponuka však jeho tábor neuspokojila.

Odchod Liebermanovho krajne pravicového zoskupenia zvyšuje pravdepodobnosť, že víťaz izraelských marcových parlamentných volieb - konzervatívna strana Likud premiéra Natanjahua - sa bude musieť uspokojiť s menšou koaličnou prevahou v 120 miestnom parlamente, čím by sa obmedzil aj vplyv Netanjahuovej vlády v rámci jeho štvrtého funkčného obdobia, konštatuje Reuters.

Netanjahu podpísal v uplynulom týždni dohody s prvými dvoma koaličnými partnermi - ultraortodoxnou stranou Zjednotený judaizmus Tóry a stredopravou stranou bývalého ministra Mošeho Kachlona Kulanu, čím si v Knesete zaistil 46 mandátov.

Premiérov Likud naďalej rokuje s proosadníckou, ultranacionalistickou stranou ministra hospodárstva Naftaliho Bennetta Židovský domov, ako aj s ultraortodoxným zoskupením Šas.