Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izrael umožní dodávky múky do Gazy cez prístav Ašdod

Na snímke izraelskí vojaci si prezerajú z tanku Pásmo Gazy na juhu Izraela v piatok 19. januára 2024. Foto: TASR/AP

Sprístupnenie izraelského prístavu skráti čas potrebný na prepravu potravín pre obyvateľov Pásma Gazy zo severu.

Washington 20. januára (TASR) - Izrael povolí prepravu múky pre obyvateľov Pásma Gazy cez prístavné mesto Ašdod. Uviedol to v piatok Biely dom po telefonickom rozhovore medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Rozhodnutie prišlo niekoľko dní po tom, čo OSN vyzvala Izrael, aby tento prístav nachádzajúci sa približne 40 kilometrov severne od Pásma Gazy sprístupnil na účely naliehavých dodávok humanitárnej pomoci.

Biely dom zároveň dodal, že USA budú "samostatne pracovať na možnostiach priamejšej námornej dodávky pomoci" pre Palestínčanov v Gaze.

Sprístupnenie izraelského prístavu skráti čas potrebný na prepravu potravín pre obyvateľov Pásma Gazy zo severu. V decembri Izrael schválil dočasné dodávky pomoci do Gazy cez južný hraničný priechod Kerem Šalom.

Biden v piatok s Netanjahuom telefonoval po prvý raz od 23. decembra. Hovorili o najnovšom vývoji v Izraeli a Pásme Gazy.

Izraelský premiér vo štvrtok Spojené štáty informoval, že je proti tomu, aby súčasťou akéhokoľvek povojnového scenára bolo aj vytvorenie palestínskeho štátu. Tiež vyhlásil, že Izrael bude pokračovať v ofenzíve v Pásme Gazy, kým nedosiahne "rozhodujúce víťazstvo" nad palestínskym militantným hnutím Hamas.

USA však tvrdia, že vznik palestínskeho štátu je potrebný na dosiahnutie udržateľného mieru.