Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael útočil na oblasti na juhu Libanonu, uviedli štátne médiá

Ľudia sledujú dym stúpajúci k oblohe po výbuchu v pásme Gazy, pohľad z južného Izraela, piatok 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA uviedla, že Izrael útočil na dve dediny južne od pobrežného mesta Sajdá.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 17. mája (TASR) - Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA uviedla, že Izrael útočil na dve dediny južne od pobrežného mesta Sajdá. NNA hlásila aj obete, podrobnosti však neposkytla. Fotoreportér AFP pozoroval sanitky mieriace k miestam útokov.

Libanonské šiitske hnutie Hizballáh v posledných dňoch vystupňovalo svoje útoky v pohraničných oblastiach. V piatok oznámilo, že uskutočnilo útok dronmi na izraelské vojenské pozície.

Vo štvrtok hlásilo útok na mesto Metula na severe Izraela, pri ktorom utrpeli zranenia traja vojaci. Takisto oznámilo zabitie dvoch svojich bojovníkov počas útokov Izraela na juhu Libanonu.

Hizballáh vypálil viac než 60 rakiet na územie Izraela. Ten reagoval nočnými náletmi v okrese Balabak na východe Libanonu.

Hizballáh útočil aj v stredu, keď vyslal drony na vojenskú základňu pri meste Tverja. Zameriaval sa na prieskumné systémy používané izraelskými vzdušnými silami a údajne zasiahol určené ciele. Tieto útoky mali byť súčasťou reakcie na zabitie vysokopostaveného veliteľa tohto libanonského hnutia. Izraelská armáda oznámila, že ho zabila v utorok pri útoku na juhu Libanonu.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas zo 7. októbra dochádza v okolí izralesko-libanonských hraníc takmer ku každodennej konfrontácii medzi izraelskou armádou, Hizballáhom a inými ozbrojenými skupinami.

V Libanone prišlo od začiatku konfliktu o život najmenej 415 osôb, prevažne vojakov, píše AFP. Izrael na svojej strane hlási straty 14 vojakov a desať civilistov.