Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Z útoku na katolícky kostol obvinili dvoch židovských extrémistov

Ilustračné foto Foto: Archív TASR

Katolícky chrám rozmnoženia chlebov je postavený v Tabhe na mieste, kde Ježiš učinil zázrak v podobe rozmnoženia chlebov a rýb.

Jeruzalem 29. júla (TASR) - Z podpálenia časti chrámu, ktorý sa nachádza na brehu Tiberiadského (Genezaretského) jazera na severe Izraela, kde Ježiš podľa kresťanskej tradície rozmnožil chlieb a ryby, obvinili dnes izraelské úrady dvoch židovských extrémistov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa izraelskej kontrarozviedky Šin Bet sú obvinenými dvaja mladíci vo veku 19 a 20 rokov vyznávajúci "extrémistickú ideológiu", podľa ktorej sa "Židom môže nazývať len ten, kto bojuje proti kresťanstvu".

Katolícky chrám rozmnoženia chlebov je postavený v Tabhe na mieste, kde Ježiš učinil zázrak v podobe rozmnoženia chlebov a rýb. Lokalita je preto aj známym pútnickým miestom v Svätej zemi. Súčasný kostol bol postavený v 20. storočí na základoch byzantského chrámu zničeného v 7. storočí. Kostol bol vysvätený v 80. rokoch 20. storočia a patrí reholi benediktínov.

Požiar, ku ktorému došlo v polovici júna, poškodil chrám zvonku aj zvnútra. Vyšetrovatelia na mieste činu objavili grafiti v hebrejčine, čo políciu priviedlo k hypotéze, že požiar bol založený zámerne.