Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izrael uvalil blokádu na dedinu, kde žili útočníci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podobné blokády palestínskych obcí boli pomerne bežným javom počas druhej palestínskej intifády, ale v posledných rokoch ju Izrael využíval zriedkavo.

Jeruzalem 4. februára (TASR) - Izraelské bezpečnostné sily dnes nariadili blokádu palestínskej dediny, v ktorej žili traja páchatelia stredajšieho útoku v Jeruzaleme. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Opatrenie platí v dedine Kabatíja na severe Západného brehu Jordánu a bude platiť do odvolania. Jeho zavedenie izraelské úrady zdôvodnili nutnosťou vyhodnotiť situáciu v obci, ktorú teraz nikto nesmie opustiť ani do nej vstúpiť.

Podobné blokády palestínskych obcí boli pomerne bežným javom počas druhej palestínskej intifády, ale v posledných rokoch ju Izrael využíval zriedkavo.

Stredajší útok v Jeruzaleme si vyžiadal život 19-ročnej izraelskej policajtky. Jej kolegyňa utrpela vážne zranenia. Trojicu Palestínčanov, ozbrojených automatickými strelnými zbraňami, nožmi a výbušninami, napokon zlikvidovali bezpečnostné zložky.

K útoku došlo po tom, ako si členovia hliadky pohraničnej polície všimli pri Damaskej bráne jeruzalemského Starého mesta tri podozrivé osoby. Keď ich zastavili a pokúsili sa ich legitimovať, dvaja z Palestínčanov vytiahli zbrane a dve policajtky postrelili.

Podľa AP išlo o jeden z najtrúfalejších útokov za uplynulých bezmála päť mesiacov, odkedy dochádza takmer denne k incidentom, pri ktorých Palestínčania útočia prevažne nožmi na izraelských policajtov, vojakov a civilistov.